onsdag den 19. august 2009
Onsdag morgen...
...med samisk kontemplation, ganske verdensklasseagtigt præsenteret af Mari Boine:
Og her, onsdag aften, en tilføjelse: Mari Boine om undertrykkelsen af Sami'erne og deres kultur, og originalversionen af Gula Gula.
Og her, onsdag aften, en tilføjelse: Mari Boine om undertrykkelsen af Sami'erne og deres kultur, og originalversionen af Gula Gula.
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
8 kommentarer:
Uhmm, på en travl onsdag morgen. Dét kan jeg (også) li'! Tak - igen :-).
Jeg havde i morges lidt problemer med videoen, den øverste, i indlægget. Meget voldsomt. Men på den anden side er kontrasten ganske interssant: "The singing of a woman from a "primitve" indigenous 'children of nature' people, the Sami, together with pictures of weapons of mass destruction by the 'advanced' races of the world able to destroy absolutely everything," som det hedder i en YouTube-kommentar (lettere sprogligt redigeret her). Og så ved jeg snart ikke, hvad der egentligt er mere voldsomt: billederne af masseødelæggelsesvåben, eller delvis ret så folkloristiske billeder af "naturens børn", set igennem "civiliserede" øjne...
Marian, nu sker der altså noget mærkeligt. Den video, jeg kan se i Google Reader, er denne: http://www.youtube.com/v/KbEfoOMlo4Y&hl=en&fs=1&rel=0&color1=0x2b405b&color2=0x6b8ab6, og kun denne ene, og det er den min kommentar går på. Jeg nød mest musikken og oplevede nok bare billederne som en collage af meget blandede billeder.
Jeg så godt de to andre videoer her til aften på Different Thoughts, men lagde ikke mærke til dem hvis de var herover da jeg klikkede ind for at skrive min kommentar.
Jeg havde godt nok travlt, men jeg så faktisk videoen.
Undrende hilsner :-)
Janne: Det skyldes nok, at jeg først lige for fem minutter siden har ommøbleret på indlægget, og det måske tager længere end fem minutter for Google Reader før den er med igen. Det er i hvert fald mit gæt ud fra mine erfaringer med IT-teknologien... ;)
P.S.: ...og så er det jo primært musikken, det kommer an på. Selv om man godt kan lægge noget i billederne og forholdet mellem dem og musikken også.
Jamen, det er da det der er sket - nu er begge videoer med i læseren :-).
Og jeg synes helt sikkert også at forholdet mellem billeder og musik er interessant - på den med masseødelæggelsesvåbnene oplever jeg lige præcis kontrasten, som du skriver, og det får mig til at "mærke" at noget fint og skrøbeligt meget nemt kan gå tabt hvis vi ikke tænker os om. Det er formentlig præcis hvad der er meningen, men alligevel en alvorlig tanke værd.
Jeg lyttede også til det Mari Boine siger om den fornægtelse af sit folks kultur som hun er vokset op med og har "internaliseret" og haft svært ved at komme fri af, hvis man kan sige det sådan. Det er en historie jeg kan føle i mit system, den foregår vist både i det store og det små i denne verden :-).
Og så minder det hele mig om en vistnok finsk/samisk ungdomsfilm der hedder "Stifinder", som er en film jeg har undervist i engang og aldrig glemmer.
Se, hvor meget der kommer ud af dine morgen-god-bidder, Marian. Jeg nyder dem virkelig :-).
Tak Janne! Jeg nyder at lave dem. :) Der er simpelthen sååå meget spændende musik derude.
"Stifinder "siger mig noget, men jeg ved ikke rigtig hvad. Og Google byder på alt muligt andet end en film med denne titel. Øv.
Nå, nu blev jeg jo selv nysgerrig, og det lykkedes mig faktisk at finde lidt om filmen (og hold op, jeg er ved at være gammel, filmen er fra 1987!).
Der står lidt om filmen her: http://www.scope.dk/film.php?id=5048&fil=2.
Og så stødte jeg også på flg. om instruktøren:
"Instruktøren Nils Gaup, der blev Oscarnomineret for storfilmen "Stifinderen", har omfattende erfaring med internationale film, bl.a. fra Disney Studio's." (http://www.sandemose.dk/bibliotek/udgivelser/media/misery.html)
Nils Gaup, ser jeg, er nordmand, men filmen foregår i Finland - så jeg var da ikke helt galt afmarcheret :-).
Jeg husker filmen som en stærk fortælling om blandt andet det at skulle vælge mellem det gode og det onde, det at have modet til at gøre modstand mod undertrykkelse og så at skulle finde og følge sin egen vej, for hovedpersonens vedkommende som leder for sit folk.
Nå, det kan man da kalde et sidespor - jeg elsker sådan noget :-). Jeg glæder mig til at vende tilbage til musikken .. :-).
Send en kommentar