"What we call 'normal' is a product of repression, denial, splitting, projection, introjection and other forms of destructive action on experience. It is radically estranged from the structure of being. The more one sees this, the more senseless it is to continue with generalized descriptions of supposedly specifically schizoid, schizophrenic, hysterical 'mechanisms.' There are forms of alienation that are relatively strange to statistically 'normal' forms of alienation. The 'normally' alienated person, by reason of the fact that he acts more or less like everyone else, is taken to be sane. Other forms of alienation that are out of step with the prevailing state of alienation are those that are labeled by the 'formal' majority as bad or mad." 

R. D. Laing, The Politics of Experience

mandag den 8. februar 2010

Sex og "psykisk sygdom"

Rossa Forbes fra Holistic Recovery from Schizophrenia har et interessant indlæg om "Psychiatric home remedies", det psykiatriske husapotek, på sin blog i dag. Dér kan man bl.a. læse, at en god orgasme kan virke traumeforløsende. Én ting er jo intellektuel bevidstgørelse og bearbejdning. Uden tvivl et vigtigt skridt på vejen. Men traumer har det med også at sætte sig i kroppen, ikke bare i tankerne. Og lige så vigtigt det er, at frigøre sindet fra de traumeskabte tankemønstre, lige så vigtigt er det, at mærke kroppen, og frigøre den fra de traumeskabte spændinger og blokeringer.

Rossas indlæg fik mig til at tænke på, at jeg, set i forhold til emnets status som nærmest tabu, ret ofte har hørt folk fortælle om en tiltaget libido under krisen. - Iøvrigt også et symptom på en Kundalinirejsning. - Ganske ligesom mange oplever, at de ikke kan lade være med at græde i ét væk. Også gråd virker traumeforløsende. Kroppen ved, hvad der skal til. Mens psykiatrien betegner både en øget libido og tilsyneladende umotiveret gråd som symptomer, der skal behandles med "medicin", der bl.a. har den "bi"virkning, at den reducerer libidoen, hvis den ikke helt gør den til en by i Rusland. Snak om "behandling", der forhindrer en løsning af krisen og dermed recovery. Også på dette niveau.

Nu er der nogle, der kræver, at det offentlige skal betale for deres bordelbesøg, når nu de er "psykisk syge", og derfor har svært ved at finde en partner, respektive ved at indgå et så nært forhold til et andet menneske, at sex kan komme på tale. Dertil kan jeg kun sige, at købesex er en "toxic mimicry" af naturlig sex, og således traumatiserende i sig selv. Har man ikke en partner, er der altid DIY-metoden. God fornøjelse! :)

7 kommentarer:

mogmich sagde ...

"...Har man ikke en partner, er der altid DIY-metoden..."

Så må man jo se at få fat i nogle videoer - med Flemming Leth ;)

Marian sagde ...

mogmich: altså, hvis nu DR kunne få Leonardo Di Caprio f.eks. til at genoptage Leths program, ja sååå... :D

Anonym sagde ...

Også uden at have lavet en videnskabelig undersøgelse, vil jeg påstå at nulstilling af libido i sig selv vil udgøre en markant krise for mange, med øget tendens til desperation og meget mørke tanker. Det kan jo også ses på salget af produkter der skal "øge kapaciteten" hos ellers velfungerende individer. Mænd er jo nok mest udsatte her.

Og at få dette oveni hvad der nu bokses med af psykiske problemer, kan få en del til at blive ganske trætte af livet.

Igen uden specifik reference tør jeg godt sige at det er ret almindeligt at mennesker får det bedre af en gang sex og orgasme. På det helt simple niveau fremmer det afslapning og umiddelbar livsglæde.

"Sært" at behandlingssystemer der skulle fremme at mennesker får det psykisk bedre, typisk lægger en meget stor afstand til dyrkelse af sex. Så det er jo netop ikke nødvendigvis en BIvirkning at få drifterne dæmpet :-(

Selv om tanken om købesex stadig ligger mig fjernt, må jeg dog sige at hvad jeg har læst på En Luders Dagbog har modereret mine negative fordomme en hel del. Sammenlignet med de praktiske og relationelle komplikationer ved at søge at score en "one-nighter" på det "fri marked", tror jeg egentlig ikke at svaret er så entydigt...

Men jo, "klør fem" er jo også særdeles anvendelig, tilgængelig, og uden så mange komplikationer. Den kan jo dog ikke give afløb for den (synes jeg) meget væsentlige side af seksualiteten der handler om nærvær og at kunne give den anden noget. :-)

Marian sagde ...

tosommerfugle: "Så det er jo netop ikke nødvendigvis en BIvirkning at få drifterne dæmpet"

Netop. Derfor jo "bi" i anførelsestegn i mit indlæg.

Mht. nærvær og at kunne give den anden noget: ja, men ofte er nærvær jo et stort problem for mennesker, der ikke rigtigt kan have tillid til en anden. Og jeg ved heller ikke rigtigt, om købesex kan dække det behov. Jeg tvivler (uden dog at have praktisk erfaring).

Mht. en lidt mere specifik reference, så er der her en ganske god artikel på Outsiderens hjemmeside om emnet, der går lidt mere i dybden med, hvad sex gør for vores velbefindende.

Anonym sagde ...

Helt enig i at dybt nærvær ikke kan købes, men tillid er måske dog nemmere hvis grænserne kan aftales - sammenlignet med "tilfældig" sex, hvor den anden snarere vil følge sin egen "dagsorden".

Udmærket artikel, ja, og den belyser jo også hvordan det kan blive kompliceret, især når det heller ikke er nemt at få snakket om hvad der sker ...

Anonym sagde ...

At sex har betydelse for vores følelsesliv synes jeg er ren logik, ligesom anden fysisk kontakt (fx så jeg fornyligt en mindre undersøgelse som viste på at mennesker som kyssede ugentligt havde syv gange mindre risiko for at udvikle deperessin)dog er jeg ikke helt enig med dig i din totale afvisning af prostituerede. Hvis man forestiller sig huden som det store taktile sanseorgan som det er og dertil lægger viden om at børn som ikke røres ved bliver udviklingshæmmede og i værste fald dør - modsat børn som røres ved af div fremmede mennesker - ja, så lyder sex og/eller fysisk nærhed med en prostitueret lige pludselig ikke som en helt dårlig idé....

Marian sagde ...

Harning: Jeg ville nu ønske, at det faktum, at mennesket ikke bare består af tanker - som man jo ellers nemt kunne komme til at tro, ser man på den popularitet netop kognitiv terapi har opnået - blev noget mere end bare marginalt anerkendt af systemet. At opsøge en prostitueret er jo bare én ud af utallige muligheder, at inddrage kroppen i terapien på. Hvis man da overhovedet kan tale om at "inddrage i terapien", når det gælder bordelbesøg. Egentligt er det jo mere en form for marginalisering af det fysiske, det med, at uddelegere al fysisk kontakt til prostituerede, og dermed også holde det fysiske mere eller mindre helt udenfor behandlingens rammer.

Nu ikke at jeg synes, behandlere skulle engagere sig i intime forhold til deres klienter. Bestemt ikke. Men for det første burde der, efter min mening, tales åbent om sagen, for det andet synes jeg, at ting som det her er komplet latterligt, og burde først og fremst tillades, før man overvejer bordelbesøg (men jeg kan godt se, at en sådan tilladelse ville gøre det lidt svært, at lukke øjnene og ørerne for eventuel mellemmenneskelig nærkontakt, mens et bordelbesøg ligesom rykker det hele lidt udenfor personalets opmærksomhed, således at det faktum, at "de sindssyge" også er mennesker, med helt menneskelige behov og følelser, stadigt ret nemt kan fornægtes...), og for det tredje burde der tilbydes hele viften af kropsterapeutiske tiltag. På lige fod med alt andet.