"What we call 'normal' is a product of repression, denial, splitting, projection, introjection and other forms of destructive action on experience. It is radically estranged from the structure of being. The more one sees this, the more senseless it is to continue with generalized descriptions of supposedly specifically schizoid, schizophrenic, hysterical 'mechanisms.' There are forms of alienation that are relatively strange to statistically 'normal' forms of alienation. The 'normally' alienated person, by reason of the fact that he acts more or less like everyone else, is taken to be sane. Other forms of alienation that are out of step with the prevailing state of alienation are those that are labeled by the 'formal' majority as bad or mad." 

R. D. Laing, The Politics of Experience

søndag den 17. maj 2009

"Hvilken psykdiagnose skal jeg vælge?" Tips og trends - Og Newsweek-artikel om The Icarus Project og Mad Pride, featuring Will Hall

Står du også og skal finde ud af, hvilken psykdiagnose der er den mest hip og trendy'e for tiden? Ja, man vil jo nødigt ende med en eller anden diagnose, alle ens venner bare gaber ad. Så, det er om at finde ud af tidens trend inden man begiver sig afsted til diagnoseforhandleren, aka psykiater.

Og det er nemmere, end du tror! Sådan gør du: Find en psykiatri-relateret diskussion på nettet. Det er stort set ligegyldigt, hvad specifikt diskussionen drejer sig om. Følg nøje kommentartråden og, voilà!, efter nogle emnerelaterede kommentarer vil du uundgåeligt kunne observere de første kommentarer, der afslører tidens mest trendy'e diagnose. I år ser det ca. sådan ud: "Jeg/min bror/søster/kæreste/tante/bedstefar... har ADHD, og det er en rigtig sygdom!"

Husk dog, at det først og fremst gælder voksne. For børn og unges vedkommende er "ADHD" ved at være lidt "fem år siden". Hér går trenden mere i retning af "Aspergers" og "Depression". Og vær opmærksom på geografiske forskelle. Hvis du f.eks. opholder dig i USA, vil du bemærke denne variante af ovennævnte kommentar: "I/my brother/sister/boy-/girlfriend/aunt/granddad... has bipolar II [en form for "depression" hvor man af og til ikke er helt så nedtrykt igen, som det kræves til en "depressions"diagnose - og "lettere maniodepressiv" lyder jo unægteligt langt bedre, end "ikke rigtigt depressiv alligevel"] which is a real illness!" Eksempel her.

Har du så fundet frem til, hvad trenden er, der hvor du opholder dig og i forhold til din alder, så skal du bare sørge for, at sætte dig grundigt ind i diagnosekriterierne, og så er det afsted til forhandleren. Held og lykke!

Og apropos "lykke": Tillykke til Will Hall med at have gjort det bedste ud af et interview med Newsweekjournalisten Alissa Quart, hvilket resulterede i en ganske hæderlig artikel, taget Newsweeks status som absolut mainstreammedium i betragtning.

Oh and, btw, i forbindelse med artiklen har Newsweek også en slideshow med kunst - eller var det "psykosekunst"??? - på sitet.

3 kommentarer:

Harning sagde ...

Jeg ville nok til enhver tid anbefale Asperger som den mest hip diagnose - PRen for mennesker med denne diagnose har gennem tiderne ikke været andet end positiv og det ser på ingen måde ud som om den trend ændrer sig.
Så Asperger it is!. ;-)

Madam Kjeldsen sagde ...

Halleluja, Sista, for et fantastisk indlæg ;) Jeg måtte først grine højt, og derefter næsten græde af bare fortvivlelse over diagnoseforvirringen... Mon jeg så med denne følelsessvingning kvalificerer til en af de populære bipolare lidelser eller blot er en hysterisk klimateriemakrel ??

Marian sagde ...

Madame Kjeldsen: Tak, og nej nej nej! Der er ikke noget, der hedder "hysterisk klimakteriemakrel" længere. Det hedder "BPD" = Borderline Personality Disorder. Og det er ikke helt så chic som "bipolar lidelse" eller "voksen ADHD". Selv om man her i DK er lidt bagud med hvad der rører sig internationalt indenfor diagnose-haute couture'n, og der stadigt findes en del her, der stolt skilter med at være "borderliner".

Men jeg tror nu, at du hverken er en hysterisk klimakteriemakrel eller "borderliner", eller hvad har vi af klistremærker. :)