fredag den 18. september 2009
Will Hall om udtrapning ud af psykofarmaka - og meget mere
Gianna har postet Will Hall's foredrag "Coming off medication; a harm reduction approach" (ca. 30 min., engelsk) på hendes blog. Will har holdt foredraget i eftermiddags ved First World Congress Hearing Voices i Maastricht, Holland. Klik på linket øverst i indlægget for at gå til Gianna's blog, hvor du kan lytte til det.
Labels:
empowerment,
politik,
psykofarmaka,
stemmehøring,
udtrapning,
Will Hall
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
6 kommentarer:
Helt apropos, har Information en artikel i dag:
Medicinen virker ikke, men bivirkningerne er gode nok.
tosommerfugle: Tak for linket! Lige umiddelbart, og jeg har bare hurtigt skimtet igennem, en meget god artikel. To ting er dog mig nærmest uforståeligt: hvorfor erkender man problematiken først nu? Det er jo nogle år efterhånden, at man har kendt til den. Internationalt i hvert fald. Slet ikke forstå kan jeg, at en sådan artikel ikke nævner de "tunge skyts", der jo har været en del længere tid på markedet, end i hvert fald SSRIs. Med de dertil hørende erfaringer angående abstinenser ved stop. Samtidigt med, at også de har vist sig, at være stort set virkningsløse. - Men lad endeligt ikke tosserne høre, at deres "antipsykotiske" piller ikke virker spor antipsykotisk!...
Og så er der de "stimulerende" og de "stemningsstabiliserende" stoffer... Alt i alt passer overskriften til hele viften af psykofarmaka. Måske med en enkel undtagelse: litium. Interessant er her, at litium jo findes i forskellige former, og mens litiumbaserede psykofarmaka indeholder karbonatformen, der kan skade/ødelægge nyrer, kan orotatformen lige så godt anvendes - uden denne bivirkning. Men det kan også erhverves i helsekostbutikker, uden recept. I hvert fald i USA.
Jeg tror at baggrunden for fokus på benzo og SSRI er udskrivelsen af især disse på helt uspecifikke indikationer, og til en stor del af befolkningen. Når lægen må prøve "et eller andet" til en patient som har det skidt; det "kunne jo være" at det hjalp. Altså det der foregår udenfor psykiatrien.
Det handler jo om den helt klassiske med at lægen bliver konsulteret, og forventes at gøre noget for at hjælpe, i en fart. Hvor patienten hellere vil skifte læge, end acceptere at gå uden en recept ...
Der er helt klart langt flere, der tager SSRIs, end de hårdere stoffer. Men specielt den der onde cirkel, der beskrives i artiklen, at man får at vide, man skal tage pillerne i tre måneder (neuroleptika som regel 1 - 2 år, til at starte med, og afhængighed er et faktum efter 1 - 2 måneder), så stopper man, får abstinenser, der til forveksling ligner "sygdommen", og det hele starter forfra, bare med længere interval, og til sidst livslang, den er jo nøjagtigt densamme med alle de andre stoffer.
Men selvfølgeligt betragtes "psykoser" også i noget højere grad end "depression" og lignende som kronisk. Ergo skal man jo tage stofferne livet ud. Så, nej, ingen grund for nogen til at bekymre sig om afhængighed og abstinenser...
FYI: Videnskab.dk har en artikel "Tvivl om antidepressiv medicin". Nyheden er ikke så meget indholdet, som det at sådant oftere og oftere i det hele taget kommer på dansk, og i et medie som er mere mainstream end psykiatri-kritisk.
tosommerfugle: Også tak for dette link! :)
Send en kommentar