"What we call 'normal' is a product of repression, denial, splitting, projection, introjection and other forms of destructive action on experience. It is radically estranged from the structure of being. The more one sees this, the more senseless it is to continue with generalized descriptions of supposedly specifically schizoid, schizophrenic, hysterical 'mechanisms.' There are forms of alienation that are relatively strange to statistically 'normal' forms of alienation. The 'normally' alienated person, by reason of the fact that he acts more or less like everyone else, is taken to be sane. Other forms of alienation that are out of step with the prevailing state of alienation are those that are labeled by the 'formal' majority as bad or mad." 

R. D. Laing, The Politics of Experience

mandag den 8. marts 2010

"Færdigbehandlet"???

Jeg undrer mig gang på gang igen over et ordvalg som "færdigbehandlet". Altså, i min verden betyder "færdigbehandlet", at man ikke har brug for yderligere behandling, ligemeget af hvilken art, mere. Dermed kan man vist næppe overhovedet blive "færdigbehandlet", eller "rask", for den sags skyld, i den danske biopsykiatri, der jo generelt bygger på antagelsen, at "psykisk sygdom" er kronisk hjernesygdom, der gør vedligeholdelsesbehandling nødvendigt for resten af livet. Ja altså, måske undtagen når vi taler om en mindre "depression", eller lidt stress, eller andet fra småtingsafdelingen. Men man havner jo som regel ikke på Skt. Hans pga. problemer i småtingsafdelingen.

Er man virkeligt så frustreret over, at folk hverken bliver "færdigbehandlet" eller "rask" af den prakticerede behandling, at man ser sig nødt til at ty til et sådant selv-/bedragerisk ordvalg? Så anbefaler jeg da, at revurdere selve "behandlingen" en gang. Det kunne jo være, at der findes andre, mere lovende behandlingsmuligheder, end dem, der kommer til anvendelse i dag. Og så kunne man slippe for at skulle gøre brug af selv-/bedrageriet.

8 kommentarer:

Anonym sagde ...

Jeg tror at ordet lige skal kløves en gang til ...

Anvendelsen af "færdigbehandlet" er såmænd ganske konsistent med håndteringen af rent somatiske diagnoser, hvor ordet også betyder noget helt andet end "rask":

Når patientens tilstand er stationær, og yderligere forbedringer af tilstanden ikke kan forventes ved fortsat sygehusbehandling, er patienten færdigbehandlet.

Sådant fagsprog ser jeg ikke som "bedrag".

Om et anden paradigme for behandling og vedligeholdelse måske have været bedre, er jo så et ganske andet spørgsmål ;-)

Marian sagde ...

tosommerfugle: Ja, men bemærk, at begrebet her anvendes i samme åndedrag som "rask".

Anonym sagde ...

... af en yderst overfladisk skribent (som næppe fortjener at blive kaldt journalist). Det er dog noget andet end hvis det var "væsenet" selv som så de to udskrevne som helbredte.

Faktisk tror jeg at fagordet "færdigbehandlet" netop bruges når det ville være misvisende med de mere positive ord som "rask" eller "helbredt". Altså en "pænere" måde at sige "vi kan ikke gøre mere".

(Efterhånden bliver jeg næsten overrasket når jeg ser journalistisk formidling der ikke forvrænger i stedet for blot at "forståeliggøre" det faglige).

Marian sagde ...

Det mest fatale for mit vedkommende er, at forvrængningerne mere end villigt overtages af samfundet generelt, men faktisk også af brugere og systemet selv. Jf. Dorthes historie. Og igen og igen hører jeg jo brugere sige, at de er raske. Spørger man så, om vedkommende stadigt tager "medicin", så er svaret som oftest ja, selvfølgeligt, det er da derfor, vedkommende er rask...??? Protesterer de professionelle? Nej.

Janne Møller sagde ...

Marian, jeg kom sådan til at tænke på dette fine citat på Beyond Meds da jeg læste dit indlæg: http://bipolarblast.wordpress.com/2010/02/05/on-healing/.

Læger og kroppe inkl. det inden for hjerneskallen er ulykkeligvis som mekanikere og biler. Tit eller i det mindste nogle gange, i hvert fald :-).

Marian sagde ...

Janne: Tingene er som de er, ja. Og det er helt klart healende, at lære at acceptere det. Jeg ser dog en fare i denne tilgang - og "mindfulness", som det gerne betegnes i systemet, er jo ved at vinde frem i selvsamme system i dag - når det hele ender med accepten, og det, meget belejligt, glemmes, at accept er forudsætning for forandring. Desværre fokusserer systemet alene på accepten (af "sygdommen"). Ikke på den forandring (recovery/"cure"), accepten gør muligt. Den østlige filosofis accept bliver på denne måde forvrængt til at betyde det samme som den velkendte "sygdomsindsigt" (der jo egentligt er alt andet, end en sand indsigt...).

Janne Møller sagde ...

Det synes jeg er en god indvending! Det er vel noget med at det at acceptere hvad der er lige NU ikke er det samme som at indstille sig på at det skal blive ved med at være. At acceptere nuet er for mig det samme som at få adgang til "informationer" inde fra mit eget system som kan bane vejen for heling. (Sådan lige hurtigt tænkt).

Ben Hansen sagde ...

Hilsen fra Bonkers Institute!

Asymptomatiske Depression: En skjult epidemi og et stort uudnyttet marked?

Vores nyeste forskning om dette emne kan findes online på engelsk, spansk og svensk:

Asymptomatic Depression: Hidden Epidemic and Huge Untapped Market

La Depresión Asintomática: Epidemia Invisible y Gran Mercado Sin Explotar

Asymptomatisk Depression: En dold epidemi och en stor outnyttjad marknad


Enhver, der ønsker at indgive en oversættelse -- på alle sprog -- bliver bedt om at kontakte Bonkers Institute. Vi vil gerne høre fra dig!

I solidaritet mod svig af psykiatriske pseudovidenskab,

Ben Hansen, alias
Methodius Isaac Bonkers, M.D.
Bonkers Institute for Quasi-Äkta Forskning
www.bonkersinstitute.org