"What we call 'normal' is a product of repression, denial, splitting, projection, introjection and other forms of destructive action on experience. It is radically estranged from the structure of being. The more one sees this, the more senseless it is to continue with generalized descriptions of supposedly specifically schizoid, schizophrenic, hysterical 'mechanisms.' There are forms of alienation that are relatively strange to statistically 'normal' forms of alienation. The 'normally' alienated person, by reason of the fact that he acts more or less like everyone else, is taken to be sane. Other forms of alienation that are out of step with the prevailing state of alienation are those that are labeled by the 'formal' majority as bad or mad." 

R. D. Laing, The Politics of Experience

søndag den 20. april 2008

Enkelt og tydeligt

"Outsideren - ser psykiatrien indefra" - Outsiderens motto

"Så længe parterne nægter at begive sig udenfor deres egne sikre sprog, der hvor det man tror på er veletableret, kommer der aldrig alternativer." -Outsideren om ECT-debatten (og om psykiatridebatten generelt)

"Risici er del af området; hvis man ikke tager chancer, sker der aldrig noget." -Loren Mosher

Sæt de to første citater i forbindelse med hinanden, og se Outsiderens brist skinne igennem - enkelt og tydeligt. Den selvsamme brist, som kendetegner psykiatrien, som Outsideren, i dens egne ord, ser indefra, altså ud fra sit eget sikre sprog, der det den tror på er veletableret - af et system, som de facto har "densamme slags problemer som sit klientel", og hvis handlingsmåder udviser densamme sikkerhedsadfærd som dens klientel, af sikkerhedshensyn holdt fange i deres ubevidste, forventes at udvise.

At nå frem til den frihed i tænkningen og bevidsthed i sproget, der er forudsætning for at kunne forestille sig alternativer, ville kræve at Outsideren tog chancen og så på psykiatrien fra et andet sted end indefra dette fængsel.

Stadigt ikke enkelt og tydeligt nok? Så sammenlign Outsiderens ovennævnte motto med Madness Radio's indledning: "...stemmer og visioner fra udenfor psykiatrien..."

2 kommentarer:

Pia Qu sagde ...

Som jeg efterhånden har indsét det, - så er det utroligt svært at skabe et nyt "billede" af hvordan den gængse opfattelse er af mennesker med psykiske og mentale problemer..
Det svarer til at skifte det indre billede af "vorherre" med et billede af "ALTET" som guddommeligt!
Vi kan ikke bruge psykiatriens opfattelse af disse problemer som udgangspunkt for nye tanker og indgangsvinkler..
Hvis man forestiller sig at der ikke er noget der hedder "psykisk sygdom", men i stedet er noget der hedder "reaktioner på oplevelser" i personens liv, og så tager den der fra!
Det tager år at udviske de "billeder" og forestillinger, man er blevet indpodet og danne sig sine egne holdninger til denne problematik, - og det skal være totalt bevidst og en "villet" kamp, hvis det skal lykkes!
Kun ved bevidstgørelse af sine egne problemer, kan man nå til en forståelse af årsag og sammenhæng; der finder man sin egen heling!
På et tidspunkt når man så megen bevidsthed at man kan se hvor meget psykiatrien tager fejl i langt størstedelen af dens diagnosticeringer, - og hvor meget bedre man er hjulpet hvis man beslutter at finde vejen selv, med hele den ensomme kamp det ofte er, da det sjældent medfører forståelse fra de mennesker der stadig har psykiatriens "billeder" indprentet.
Hilsen en der har gået vejen i 40 år og stadig går på den, - men trods alt har fået et liv!
Kh Pia

Marian sagde ...

Tja, man kunne nok sige, at Outsideren lever fuldt ud op til sit motto. Hvis man ser på noget indefra, der selv har det med at holde alt udefrakommende pænt udenfor (som det psykiatriske system jo har det med), så kan man vel næppe komme til at se ud over disse begrænsninger.

Jeg var forleden, efter et stykke tid, igen hen og kigge forbi "Spiritual Recovery", hvor jeg fandt et ret interessant indlæg om noget, der går lidt i samme retning. - Klik på: "What They Don't Want Discussed" og "Anti-Science, Anti-Progress, and Anti-Psychiatry People"!

Jeg har mine egne erfaringer med Schizophrenia.com, som ligner meget "Spiritual Recovery"s (også jeg blev kaldt for en "troll"), og jeg vil ikke nødvendigvis sammenligne Outsiderens med Schizophrenia.com's politik af BEVIDST undertrykkelse af erfaringer og viden, der ikke lige passer IND I deres program (eller skulle jeg sige: der går UD over deres begrænsede og - bevidstgørelsen - begrænsende horisont??), men resultatet er desværre detsamme: Et ret så begrænset (og -bevidstgørelsen- begrænsende) syn på sagen.

Men det ER nu altid nemmest, at lukke både øjnene og ørerne, og blive ved med at traske rundt i ring, i stedet for at begive sig UD på søgenen efter "awareness".