"What we call 'normal' is a product of repression, denial, splitting, projection, introjection and other forms of destructive action on experience. It is radically estranged from the structure of being. The more one sees this, the more senseless it is to continue with generalized descriptions of supposedly specifically schizoid, schizophrenic, hysterical 'mechanisms.' There are forms of alienation that are relatively strange to statistically 'normal' forms of alienation. The 'normally' alienated person, by reason of the fact that he acts more or less like everyone else, is taken to be sane. Other forms of alienation that are out of step with the prevailing state of alienation are those that are labeled by the 'formal' majority as bad or mad." 

R. D. Laing, The Politics of Experience

fredag den 4. april 2008

Memphis, Tennessee - Christiania

I dag er det 40 år siden, at Martin Luther King, Jr. blev myrdet i Memphis, Tenn. "A riot is the language of the unheard", sagde han, "Optøjer er de uhørtes sprog." Optøjer er der efterhånden en del af: "Hør os!"

Ifølge øvrigheden lever vi i et demokrati. Et demokrati udmærker sig ved, at ALLE bliver hørt. Når øvrigheden i dette land nu er så stolt (eller skulle jeg sige: selvglad?) over at repræsentere et (angiveligt) demokratisk styre, at den endda føler sig kaldet til at udgive en demokratikanon, var det så ikke på tide, at den begyndte at lade demokratiet komme til sin ret i praksis? Var det ikke på tide, at begynde at lytte til ALLE, i stedet for at true dem (noget så totalitært) til at tie stille og makke ret??

"Det er helt i orden og rigtigt, hvad politiet gør. Nu må de unge tage sig sammen og passe deres skole og job og lade være med at tro, at de kan indrette et parallelsamfund med deres egne normer," kan man læse i en nyhedsnotits, at retsordfører Kim Andersen fra Venstre siger om urolighederne i Christiania. Med andre ord: Hold jeres mund, glem jeres idealer og drømme, og se til, at blive flittigt producerende og konsumerende - og skatteydende! - mæhlam, som alle andre er det! (Så Danmark også fortsat har råd til at lege krig ude i verdenen, og være med til at ødelægge livet for millioner af mennesker. Yeah.)

Tja, nu er det jo sådan, at det kræver omtanke, at lytte til ALLE, respektere ALLE, tage hensyn til ALLES behov og ønsker. Det er nu engang noget nemmere, at styre en homogen flok mæhlam, end at tilgodese ALLE behov i en af selvstændigt tænkende individer mangfoldigt sammensat befolkning.

"Sjældent finder vi mænd, der villigt engagerer sig i svær og solid tænkning. Der foregår en nærmest universel søgen efter de nemme svar og halvfærdige løsninger. Intet piner nogle mere, end at skulle tænke", som Martin Luther King, Jr. også sagde.

1 kommentar:

Anja ligenu sagde ...

Hvor er det godt du er lige her når jeg ikke selv har kræfter til at kæfte op om ensretningen.

Flere burde komme forbi. Har længe ville skrive lidt om din blog i et indlæg - det skal nok komme!