"What we call 'normal' is a product of repression, denial, splitting, projection, introjection and other forms of destructive action on experience. It is radically estranged from the structure of being. The more one sees this, the more senseless it is to continue with generalized descriptions of supposedly specifically schizoid, schizophrenic, hysterical 'mechanisms.' There are forms of alienation that are relatively strange to statistically 'normal' forms of alienation. The 'normally' alienated person, by reason of the fact that he acts more or less like everyone else, is taken to be sane. Other forms of alienation that are out of step with the prevailing state of alienation are those that are labeled by the 'formal' majority as bad or mad." 

R. D. Laing, The Politics of Experience

søndag den 2. marts 2008

Henrik Rindom og det legaliserede stofmisbrug

"Hvilke stoffer de unge tager, afhænger i høj grad af det miljø, de befinder sig i", hedder det i en "Baggrund"sartikel på TV2 nyhederne, baseret på et interview med Henrik Rindom, psykiater med speciale i misbrugsbehandling. Der følger et overblik over de forskellige stoffer, deres virkning og over i hvilke miljøer der primært anvendes hvilke stoffer.

Overblikket er dog ikke fuldstændigt. Et meget væsentligt stofmisbrugsmiljø mangler at blive nævnt: psykiatrien. Jeg vil kort rette op på artiklens mangel, der sikkert bare skyldes en forglemmelse fra Henrik Rindoms side - eller skulle hans ekspertise være ufuldstændig??: I det psykiatriske misbrugsmiljø anvendes såvel sløvende stoffer (såsom Seroquel, Zyprexa, Risperdal m.v.) som opkvikkende (Ritalin etc.).

Fælles for alle i det psykiatriske miljø gængse stoffer er, at de, i modsætning til marihuana, heroin, kokain etc., er "dirty drugs". Ligesom ved Fantasy og Ecstasy, handler det sig om sammensatte stoffer, af kemisk oprindelse. Naturligt forekommende stoffer som marihuana kan nemlig ikke patenteres, hvorfor der ikke er penge i deres markedsføring for farmaindustrien.

Fælles for alle "dirty drugs", om de nu hedder Abilify, Effexor, Cipramil, Concerta, Alopam, whatever, eller Fantasy respektive Ecstasy, er, at de ved længervarende, jævnligt indtagelse skader hjernen.

Risikovillig er i det psykiatriske misbrugsmiljø ikke så ofte misbrugeren selv, men som oftest sælgeren af stofferne, pusheren: psykiateren. Misbrugeren bliver som regel, og i modsætning til når det drejer sig om ulovlige stoffer, ikke eller kun mangelfuldt oplyst om risici og bivirkninger. Mens der ingen midler, ikke engang lodrette løgne ("Neuroleptika'erne er rusmidlernes modsætning", gengives der således på Benzoinfos hjemmeside, her, fra et foredrag ved, netop!, Henrik Rindom. Fulgt af en mere end let som søgt gennemskuelig begrundelse. Aha. Hvordan kan det i så fald være, at også neuroleptika, ligesom alle andre psykoaktive stoffer, har deres værdi som "street drugs"??), skys for at overbevise misbrugeren såvel om stoffernes fortrinligheder som om hans/hendes livslange og ubestridelige behov for daglig indtagelse af samme.

Nu er det psykiatrisk ordinerede stofmisbrug internationalt fuldt lovligt - man kan spørge sig: hvorfor??? - så, psykiatriens pushere risikerer ikke juridisk forfølgelse. De risikerer kun eventuelle skyldfølelser grundet et utal af ødelagte liv, og de risikerer lejlighedsvise konfrontationer med det ene eller andre af deres ofre, som, på trods af stoffernes hjerneskadende virkning, stadigt har været i stand til at opsøge uforudindtaget information, og som ikke lader sig skræmme af de også blandt psykiatriske pushere og deres tæskehold udbredte trusler om "magtanvendelse", vold.

TV2's Baggrundsartikel slutter med Henrik Rindoms beretning om hans samtale med en pige på et diskotek. Pigen, der selv er på fire forskellige stoffer, gør ham opmærksom på, at der jo ikke er nogen til stede, der har det skidt pga. de indtagede stoffer. Henrik Rindom svarer: ""Hvis du tager med mig på arbejde, så skal du se alle dem, som er blevet vrag på grund af det her". Hm, ja, tag med på arbejde med en hvilken som helst psykiater, tag på et hvilket som helst være- eller bosted for "psykisk syge", og se alle dem, der er blevet vrag pga. "det her" - pga. et lægeligt, psykiatrisk ordineret misbrug.

Henrik Rindom er iøvrigt den (medie-)travle "ekspert", der, til at starte med, misligholdt sin samarbejdsaftale med Gaderummet på det groveste, for så senere at klage over stedet til Københavns Kommune.

9 kommentarer:

Anja ligenu sagde ...

Hej Marian :-)

Rindom har ganske rigtigt travlt med at være i medierne. Nu skriver jeg en god stund efter du har skrevet denne post, men til aften var han igen i tv (aftenshowet tror jeg det var).

Jeg har skrevet et indlæg som jeg vil linke til her fordi jeg blev meget oprørt over hvad jeg på et tidspunkt læste i en brevkasse på tv2s web:

http://www.blaksmark.com/?p=423

Anja ligenu sagde ...

Ah - sorry ;-) Jeg havde læst det som at det var skrevet marts 2007...deraf min tidligere kommentar;-)

Marian sagde ...

Hej Anja,

nej, en udtalelse som den du citerer i dit indlæg hænger ikke på nogen måde sammen med at være OVERLÆGE - men den hænger nu godt sammen med at være PSYKIATER: http://silentspheres.blogspot.com/2008/01/bliv-psykiater-nr-du-ikke-kan-blive.html
(og for at forebygge misforståelser: http://silentspheres.blogspot.com/2008/01/var-loren-mosher-racist.html)

Jeg kan godt forstå, at du blev oprørt. Jeg bliver det stort set hver gang, en af "eksperterne" (nogle kalder dem også for "quacks", over there) udtaler sig ekspertisisk i offentligheden.

Anja ligenu sagde ...

Marian

Du skal lige 'brække' dine links over - ellers kan man ikke se dem hele...

:-)

Marian sagde ...

Uhm, jeg er sådan ca. total idiot, når det kommer til noget, der er mere indviklet end at poste:( Hvordan??

Anja ligenu sagde ...

Marian :-)

Når du kopier et link ind her i kommentaren, så kan det være at det er længere end hvad rammen/margen kan vise når du publicerer.

Det du gør er simpelthen lige at lave et, eller flere, linieskift.

Ex:

https://www.blogger.com/
comment.g?blogID=42072301487239
65766&postID=7477920625069458894
&pli=1

Og så lige skrive til læseren at det drejer sig om ét link og ikke flere...

Jeg er dog ikke helt sikker på at man kan kopiere linket i fuld længde bagefter - så det kan være læseren bagefter skal sidde og klistre det sammen i word...ved ikke om der er andre muligheder på blogspot...

(Jeg gider godt klistre sammen hvis du gør det ;-) )

Anonym sagde ...

En anden mulighed er at lave links i kommentaren. Et kort eksempel:

<
a href="http://www.blaksmark.com/"
>
Anja
<
/a
>

Med det hele på én linie bliver det:

Anja

Lidt bøvlet, men klikbart og mere læsevenligt :-)

Marian sagde ...

Tak for tippet, tosommerfugle!

Marian sagde ...

Jeg prøver altså igen. Her noget om psykiateres professionelle baggrund/uddannelse. Og her noget om, hvorfor Mosher siger som han gør.