"What we call 'normal' is a product of repression, denial, splitting, projection, introjection and other forms of destructive action on experience. It is radically estranged from the structure of being. The more one sees this, the more senseless it is to continue with generalized descriptions of supposedly specifically schizoid, schizophrenic, hysterical 'mechanisms.' There are forms of alienation that are relatively strange to statistically 'normal' forms of alienation. The 'normally' alienated person, by reason of the fact that he acts more or less like everyone else, is taken to be sane. Other forms of alienation that are out of step with the prevailing state of alienation are those that are labeled by the 'formal' majority as bad or mad." 

R. D. Laing, The Politics of Experience

lørdag den 14. november 2009

Tvangspsykiatrien koster endnu et menneskeliv

Endnu en gang har tvangspsykiatrien kostet et menneskeliv. Den 34-årige stod i følge bl.a. denne artikel til at blive tvangsindlagt, og en nabo kan fortælle, at hans reaktion på truslen var at erklære, at det ville være hans sikre død, hvis han blev det. Hvilket han jo havde helt ret i. Hvis ikke i bogstavelig forstand, så i hvert fald i overført betydning, siden psykofarmaka altid dræber sjælen. Den spirituelle død. Og anden "hjælp", end at blive dopet fra sans og samling, kan et menneske i krise jo ikke forvente fra tvangspsykiatriens side.

Måske var det på tide, at anerkende sandheden i og legitimiteten af reaktioner som den 34-åriges, i stedet for fortsat at bortforklare dem som "paranoia", det rene galskab? Måske var det på tide, at se tvangspsykiatrien midler og metoder engang grundigt efter i sømmene, som Jan Olaf ihærdigt bliver ved med at kræve det? Måske var det på tide, at ikke bare på papiret, men i det virkelige liv anerkende CRPD'en?

Vi skal dog næppe regne med, at se hverken Politiken eller JP udvise så meget respekt for menneskerettighederne. Som man kan høre i denne udsendelse tilslutter de sig begge Ekstra Bladets hard core linie, kun at bringe stof, der lader "de psykisk syge" fremstå som utilregnelige øksemordere, indtil ambulant tvang er en realitet. Heksejagt?

6 kommentarer:

Sigrun sagde ...

Noe så grusomt. Jeg fikk skikkelig sjokk da jeg leste det.
Kan ikke huske at noe sånt har skjedd i Norge, men det kan jo være jeg som har dårlig hukommelse.

Snakk om parodi på "helsehjelp"!

Marian sagde ...

Sigrun: Det er tredje gang i år, at politiet skyder en "psykisk syg" person. I de to af tilfældene døde personen. Og det er sket før, også.

At stille op med 13 betjente plus hunde hos et menneske, der er desperat af angst i forvejen, kan vist ikke kaldes andet end en parodi på hjælp, nej.

tosommerfugle sagde ...

En sørgelig ting ved disse sager er hvordan "alle" bagefter står frem og pointerer at det er en meget dårlig løsning at give politiet opgaven med at indfange den pågældende. Og så gik det i sig selv igen, til næste gang.

En aspekt er jo så også at når det er politiet der udøver magt, findes begrebet "selvforsvar" juridisk set ikke. Og derfor ses det pr. definition som rigtigt hvad politiet gjorde, lige meget hvordan den berørte selv havde det med udsigterne....

Marian sagde ...

tosommerfugle: Ja. Men i princippet kan det være ligemeget, om det er politiet eller nogle "specialuddannede udrykningshold", som der er tale om her, og som Bedre Psykiatri f.eks. gerne vil have ind og gennemføre tvangsindlæggelser. "Selvforsvar" er der selvfølgekigt ikke noget der hedder, når det, der skal tvinges igennem, af alle andre end det berørte menneske selv betragtes alene som "hjælp", og altså ikke som en trussel. Ligemeget så, om det er politiet, der står for det, eller et hold af læger, sygeplejersker, etc.

Interessant for resten, at der, også i forbindelse med denne sag igen, er blevet snakket med en masse "eksperter" og pårørende, men at ingen finder det nødvendigt, at tale med de mennesker, det primært går ud over. Og jeg ved, at LAP har sendt en pressemeddelelse ud i går.

Interessant også, at man igen benytter sagen her til at understrege, hvor vigtigt det er, at folk sluger deres piller, og til at skabe panik mht. "psykisk syge", der ikke tager deres "medicin".

Mens ingen spørger om hvorvidt tvangsindlæggelser overhovedet er hensigtsmæssige, respektive i overensstemmelse med menneskerettighederne.

Men andet var selvfølgeligt heller ikke til at forvente. Hverken mht. hvem der tales med, eller mht. "medicinen".

Anja sagde ...

Den største angst ligger i systemet. De skyder med spredhagl fordi de godt ved at det er deres død at åbne op for tilliden til at det enkelte menneske i virkeligheden rummer kimen til at vide hvilken helbredelse der skal til. Tænk hvilken utrolig fred der ville lægge sig hvis vi vidste at vi ville blive mødt anerkendende med denne viden...hvis der blev støttet op, fremmet, alternativer...

Marian sagde ...

Anja: Ja.