"What we call 'normal' is a product of repression, denial, splitting, projection, introjection and other forms of destructive action on experience. It is radically estranged from the structure of being. The more one sees this, the more senseless it is to continue with generalized descriptions of supposedly specifically schizoid, schizophrenic, hysterical 'mechanisms.' There are forms of alienation that are relatively strange to statistically 'normal' forms of alienation. The 'normally' alienated person, by reason of the fact that he acts more or less like everyone else, is taken to be sane. Other forms of alienation that are out of step with the prevailing state of alienation are those that are labeled by the 'formal' majority as bad or mad." 

R. D. Laing, The Politics of Experience

tirsdag den 18. november 2008

Zyprexa - The killing continues

Takket være denne post på Gianna's blog endte jeg alligevel hos Philip Dawdy her til aften.

Philip skriver, at han har kigget lidt i nogle FDA (Food and Drug Administration, den amerikanske levneds- og lægemiddelstyrelse) dokumenter, af hvilke det fremgår at 3.455 mennesker*er døde af bivirkninger, forårsaget af Zyprexa i perioden mellem 1997 til forår 2008. I perioden 1998 til 2005 døde 1.005 mennesker af Zyprexa, de resterende 2.450 døde altså alene i 1997 og i perioden 2005 til forår 2008. De fleste af dem formodentligt i det sidstnævnte tidsrum, hvor Zyprexas markedsandele, på trods af afsløringerne omkring stoffets sundhedsskadelighed, bare steg og steg.

Philip spørger meget relevant: "Hvorfor får Vioxx** ubegrænset opmærksomhed fra mediernes side, mens Zyprexa ikke gør? Hvorfor er Zyprexa stadigt på markedet, med omkring 4 milliarder dollar i årlig omsætning, mens Vioxx er taget af markedet? Hvorfor i al verden er dette middel blevet markedsført for tilfældig brug langt ud over dets oprindelige anvendelsesområde som neuroleptikon?"

Eli Lilly har i øvrigt søgt om at få Zyprexa godkendt også til brug for børn og unge, der er stemplet som "skizofrene". Grådigheden kender ingen grænser.

Og man kan vidst godt sige, at Philip giver svaret på spørgsmålene selv: 4 milliarder dollars. Mens det - selvfølgeligt! - ved sådanne summer må betragtes som en ubetydelighed, at det koster nogle mennesker livet, at andre kan tjene dem. Især - og det er den afgørende forskel til sagen om Vioxx - når dem, der betaler med deres liv, egentligt ikke rigtigt er mennesker, men "farlige sindssyge", som samfundet mere end gerne vil af med i forvejen. Så, hurra for Zyprexa, og muligheden for at slå to fluer med et smæk!

I øvrigt skal det lige nævnes, at det "argument", jeg hører igen og igen, at Zyprexa skulle være mere effektiv og virke hurtigere end andre neuroleptika, mangler enhver basis i videnskabelige fakta. Zyprexa bliver af Eli Lilly markedsført som værende mere effektiv og hurtigere virkende end andre neuroleptika. Men der er altså væsentlig forskel mellem markedsføring og videnskabelig (og etisk) redelighed. I hvert fald i min verden. Men åbenbart altså ikke i psykiaternes.
_______________

*Og dette er kun de dødsfald, der er indberettet til den amerikanske FDA. Dertil kommer dødsfald blandt mennesker af anden end US-amerikansk nationalitet - og en del af dem, hvor dødsårsagen blev bortforklaret med "psykose"...

**Gigtmidlet Vioxx forårsagede i sin tid 932 dødsfald, hvilket gav anledning til hvad der nærmest må kaldes en skandale, der førte til, at midlet blev taget af markedet.

9 kommentarer:

Janne sagde ...

Det er skræmmende læsning, det her. Jeg samarbejdede engang, i et "tidligere liv" med en medicinalvirksomhed. Jeg havde nogle få, men stabilt tilbagevendende opgaver, som gav gode penge. Men hver gang jeg besøgte virksomheden, fik jeg kvalme. Bogstaveligt talt. Der var et eller andet ravruskende galt. Jeg har vist ikke din evne til at være grundig med fakta, men til sidst afviklede jeg samarbejdet, og følte mig meget lettet. Det skulle ikke være dem og mig, det er helt sikkert. Penge bliver til magt bliver til mangel på god etik bliver til destruktion ..

Kærlige hilsner

Marian sagde ...

Nu har jeg selv aldrig helt troet på, at farmaindustrien kun har deres kunders ve og vel i tankerne - som jeg ser, at der faktisk er en del mennesker, der tror - men jeg må indrømme, at selv skeptiske mig blev rystet, mildest talt,da jeg så, hvad der foregår af snyd og bedrag - for profittens skyld - bag lukkede døre, hvor omfangsrigt snydet og bedraget faktisk er, og at kundernes ve og vel sådan set ikke betyder noget som helst. Og endnu mere rystet blev jeg, da jeg også så, at det ikke bare er farmaindustrien, der snyder og bedrager, men også lægerne og myndighederne (FDA, resp. Lægemiddelstyrelsen). Om end den sidstnævnte instans måske ikke i helt så grel omfang i DK som i USA.

Meget interessant i denne sammenhæng er for resten Gwen Olsens beretninger om hendes tid som rx drug pusher, som hun selv kalder det, for farmaindustrien.

Janne sagde ...

Ja, det er sikkert værre end man i sin værste fantasi som ikke-vidende kan forestille sig.

Når det stadig er værre i USA end her, så må man bare håbe at det ikke er et spørgsmål om tid. At vi trods alt kan trække en grænse for hvad der må foregå her i landet, og at de kræfter der er på spil, trods alt ikke er utæmmelige (selvom man kunne frygte det). Måske ville det også kunne virke tilbage på forholdene hvor det er værst. Bare et spinkelt håb. Jeg lider med alle de mennesker må tage imod en "hjælp" som nærmer sig likvidering.

Det er godt at en "insider" som Gwen Olsen har mod til at bringe sine erfaringer og sin viden videre - skræmmende ud over alle grænser hvad hun fortæller :-/.

Tak, Marian, for alt dette ..

Anonym sagde ...

Kerneforskellen er vist om et medikament er et som folk selv vælger til eller fra. Når der kan vælges, kan der også sagsøges. Ellers åbenbart ikke ...

Anonym sagde ...

jeg sidder her og læser hvor farligt det kan være at være bruger af zyprexa.jeg er mor til en 38 årig søn der i de sidste ti år har fået dette middel.jeg ved at vægtøgning er en af bivirkningerne ved midlet,men jeg har fået det råd af læger at det kan være farligt at skifte præperat så jeg har lyttet til hvad jeg antog som eksperterne nemlig de der er i systemet .Der må da være et andet bud på noget medicin der er bedre end dette.Jeg vil gerne om der sidder nogen som kan hjælpe mig med at foreslå et middel som kan erstatte zyprexa.
Hilsen en mor

Marian sagde ...

Anonym: Ja, desværre er det ganske korrekt, det lægerne har fortalt dig. Problemet er, at alle psykofarmaka, og altså også Zyprexa, kan give voldsomme abstinenser ved udtrapning. Også ved udtrapning i forbindelse med skift til et andet præparat.

Et andet problem, som man egentligt ikke kan forstå, at der ikke forlængst er blevet gjort noget ved, er at den enkelte læge/psykiater som regel har et meget ringe viden om, hvordan man trapper sikkert ud, og hvordan abstinenserne kan se ud. Der er ikke forsket på området. Man risikerer, at lægen anbefaler f.eks. at reducere medikamentet med 10% af den oprindelige dosis hver 14. dag eller endnu oftere, hvilket er alt, alt for hurtigt. Især hvis din søn, som du skriver, har taget Zyprexa i ti år.

Det tredje problem med udtrapning, og også skift, er, at receptorerne i hjernen tilpasser sig daglig tilførsel af et stof som olanzapin (Zyprexa) - hjernen er meget tilpasningsdygtig, også hos voksne - så man risikerer abstinenssymptomer, der til forveksling ligner en psykose. Du kan sammenligne det med et menneske, der i længere tid har haft et bind for øjnene, der pludseligt, i høj solskin fjernes.

MEN: alle disse advarsler skal ikke betyde, at det er umuligt at trappe ud, respektive skifte. Det er bare uhyre vigtigt, at man informerer sig grundigt, og lytter til de signaler, ens krop/hjerne sender, undervejs.

Gode informationskilder kan du finde i min sidebar under "Psykofarmaka - udtrapning", på Benzoinfos hjemmeside - reglerne for ud- eller nedtrapning af benzodiazepiner gælder sådan set for alle psykofarmaka, også neuroleptika - og hvis du er interesseret har jeg oversat "Harm Reduction Guide"n til dansk, og kan sende dig den via mail.

Den virkeligt dårlige nyhed er, at alle neuroleptika, gamle som nye, og uanset hvilket mærke, har en del meget sundhedsskadelige bivirkninger. Mens man forbinder vægtøgning, stofskifteproblemer og diabetes hovedsagligen med de nyere, "atypiske" stoffer. Spørgsmålet er således, om et skift er meningsfuldt. Jeg vil ikke anbefale noget, da jeg generelt er stor modstander af disse stoffer, men jeg kan sige så meget, at både Risperdal og Seroquel i hvert fald ikke er noget videre bedre end Zyprexa. Et nyere medikament som Abilify har indtil videre ikke sørget for de store skandaler, men er nu under mistanke for at forårsage leverskader. Som regel tager det mange år, før det fulde omfang af bivirkninger bliver kendt, så "nyt" er aldeles ikke ensbetydende med "bedre".

Noget, jeg også synes jeg vil nævne er, at det ofte er en brøkdel af den af lægen ordinerede dosis, der kan holde problemerne på afstand.

Og sidst men ikke mindst: meget kan opnås med en sund livsstil (ernæring) og de rigtige kosttilskud. For nogle har omlægningen af især kost betydet, at de har kunnet undvære psykofarmaka helt. En der ved meget mere om det, og også om ud- og nedtrapning, end jeg, er Gianna ovre på Beyond Meds. Hendes blog er måske den bedste kilde om emnet, der overhovedet er tilgængeligt på nettet. Og hun har også startet et forum: "Beyond Meds Alternatives to psychiatry" med mange medlemmer, der er ved at trappe ud/ned, eller overvejer det. Kig forbi!

Anonym sagde ...

Det dælme skræmmende læsning. jeg selv lige blevet sat på en lille dose zyprexa 2,5mg til og sove på da jeg har tanke myldre grundet en meget svær kronisk smerte tilstand.

Jeg har allerede bi-virkninger på 2,5mg. Så jeg vil øjeblikkelig tage fat i min læge og få stoppet min zyprexa behandling.

bi-virkninger er voldsomme svede tendens under søvn. Også bliver jeg hurtigt gal.

Marian sagde ...

Anonym: Jeg må indrømme, at det er helt og holdent hinsides min fatteevne, hvordan en læge med god samvittighed kan ordinere et neuroleptikon, og oven i købet Zyprexa, til et menneske med tankemylder forårsaget af kroniske smerter. Jeg har i forvejen svært ved at se, hvordan neuroleptika skal kunne forbedre livskvaliteten for nogen, uanset diagnose. Psykofarmaka, og især neuroleptika, er så afgjort ikke sukkerpiller når det kommer til deres bivirkninger. Mens deres virkning grundlæggende begrænser sig til at reducere patientens almene livsenergi, og dermed også den energi, der skal til for at bemærke og reagere på symptomer. Om en terapeutisk effekt kan der således ikke være tale om overhovedet.

Mit gæt er, at din læge simpelthen ikke aner, hvad han/hun skal stille op med dit problem længere. Fordi alle farmakologiske behandlingsmuligheder er udtømte. Og det er de behandlingsmuligheder, han/hun har til rådighed.

Mit råd til dig: surf nettet tynd efter alternative tilgange. Som din læge sandsynligvis ikke kender det store til, og muligvis vil feje af bordet som "udokumenteret". Personligt er jeg på dette punkt ret ligeglad med hvor mange kliniske double blind forsøg der findes. Hvis en speciel urtete, nogle ekstra vitaminer, yoga eller akupunktur virker for mig, så er det for mig dokumentation nok til at jeg gør brug af det. Og de fleste alternativer har ikke det halve af de bivirkninger, farmaindustriens syntetiske stoffer som regel har. Hvis de overhovedet har nogen.

Marian sagde ...

P.S. til Anonym: Svedeturene er en ret vanlig bivirkning af psykofarmaka generelt. Når du skriver, at du hurtigt bliver gal, så ringer alarmklokkerne hos mig, fordi det lyder som akatisi. Du kan læse om det på Sundhedsstyrelsens hjemmeside: http://www.sst.dk/publ/vejledninger/00/vejledninger_x_3/inde0005.htm under punkt 4.1 "Extrapyramidale bivirkninger". Det er en meget god idé, at stoppe med Zyprexa'en!