"What we call 'normal' is a product of repression, denial, splitting, projection, introjection and other forms of destructive action on experience. It is radically estranged from the structure of being. The more one sees this, the more senseless it is to continue with generalized descriptions of supposedly specifically schizoid, schizophrenic, hysterical 'mechanisms.' There are forms of alienation that are relatively strange to statistically 'normal' forms of alienation. The 'normally' alienated person, by reason of the fact that he acts more or less like everyone else, is taken to be sane. Other forms of alienation that are out of step with the prevailing state of alienation are those that are labeled by the 'formal' majority as bad or mad." 

R. D. Laing, The Politics of Experience

søndag den 20. juli 2008

"De farlige sindssyge" - om psykofarmakas voldsomme bivirkninger og abstinenssymptomer

"Den 40-årige var i psykiatrisk behandling for to år siden og har siden taget medicin, men var holdt op med at tage den for en måneds tid siden, oplyste han under grundlovsforhøret i eftermiddag i Retten i Århus", hedder det på jp.dk i dag om manden, der i nat stak sin kone ihjel. Ja, så var det vel fordi manden havde stoppet med at tage sin "medicin", at den derfor grusomt tilbagevendende sygdom gjorde ham så syg i hovedet, at han dræbte sin kone?

Hvad pressen generelt, men den danske i særdeleshed, ofte "glemmer" at fortælle i sådanne tilfælde, er

a) at alle psykofarmaka kan have den bivirkning, at individet der tager dem bliver "sindssyg" (psykotisk) af at tage dem. Fordi de skaber en ubalance i hjernekemien.

b) at alle psykofarmaka er fysisk vanedannende, netop fordi de forandrer hjernekemien, skaber en ubalance, og altså forårsager abstinenssymptomer, der ofte er langt værre, end dem der opleves ved ophør med indtagelsen af f.eks. heroin. Også abstinenssymptomerne omfatter bl.a. psykoser, og gør sig specielt bemærket ved pludseligt ophold med at tage stoffet.

Begge kendsgerninger "glemmer" ikke kun pressen at nævne. Også lægerne "glemmer" gerne at fortælle deres kunder om dem. Der er vel heller ingen grund til at advare imod dem, når nu det er så sikkert, som de fleste læger mener det er, at deres kunder er nødt til at tage deres "medicin" resten af livet?

Desværre er det også en kendsgerning, at ofte ikke engang "eksperterne", de psykiatriske, har forstand på, at vejlede igennem en korrekt udtrapning, eller er i stand til at erkende advarselssignalerne på abstinenssymptomer i tide.

Advarsel: Psykofarmaka er meget stærke stoffer. Pludseligt ophold med indtagelsen af psykofarmaka såvel som for hurtig udtrapning ud af dem, kan forårsage alvorlige psykiske og fysiske abstinenssymptomer. I værste fald kan disse være irreversible, dvs. blive ved over tid. Og: stol ikke på, at din læge, "ekspert" eller ej, er kompetent til at vejlede dig igennem en udtrapning.

Gianna Kali's blog er der meget information at hente. Desværre også om hvad der kan ske, hvis man stoler på en "eksperts" angivelige ekspertise.

Engelske Keener's "Mental Health Story" fortæller om hendes - psykotiske! - erfaringer med en for hurtig udtrapning ud af Effexor og "eksperternes" uformåen at erkende problemets årsag. Til skræk og advarsel.

På dansk kan man læse om bivirkninger af såkaldt "antidepressiv medicin" m.m. på lykkepiller.info's hjemmeside, bl.a. hér.

Et godt overblik over forholdsregler ved udtrapning giver:

- The Icarus Project/Freedom Center, Harm Reduction Guide to Coming Off Psychiatric Drugs

- den største britiske brugerorganisation Mind's piece Making Sense of Coming Off Psychiatric Drugs

- Peter Lehmann's bog Coming Off Psychiatric Drugs, som også findes på tysk

- og på dansk, men desværre kun mht. benzoer, selv om anbefalingerne stort set er gældende for alle former for psykofarmaka, Benzoinfo's side om ud-/nedtrapning

Print eventuelt materialet ud og tag det med til din læge, så han/hun kan sætte sig ind i sagen.

Ingen kommentarer: