"What we call 'normal' is a product of repression, denial, splitting, projection, introjection and other forms of destructive action on experience. It is radically estranged from the structure of being. The more one sees this, the more senseless it is to continue with generalized descriptions of supposedly specifically schizoid, schizophrenic, hysterical 'mechanisms.' There are forms of alienation that are relatively strange to statistically 'normal' forms of alienation. The 'normally' alienated person, by reason of the fact that he acts more or less like everyone else, is taken to be sane. Other forms of alienation that are out of step with the prevailing state of alienation are those that are labeled by the 'formal' majority as bad or mad." 

R. D. Laing, The Politics of Experience

lørdag den 17. januar 2009

Hvad de danske medier ikke fortæller om Stilnoct og det at gå i søvne

Den 14. marts 2006 kunne man på washingtonpost.com læse nyhedsnotitsen "Ambien and Sleepwalking Risk". Notitsen fortæller, at søvnforskere har gjort opmærksom på at "et usædvanligt højt antal af folk, der tager Ambien [Zolpidem, sælges i Danmark under navnet Stilnoct], går i søvne". I nogle af tilfældene både spiste og kørte folk bil i søvne. I nogle tilfælde er der blevet begået kriminelle handlinger af folk, der gik i søvne efter at have taget Ambien.

Et entydigt, biologisk bevis på, at Ambien forårsager at folk går i søvne, har man indtil videre ikke kunnet finde. Jeg vil dog mene, at det påfaldende høje antal af tilfældene taler sit eget sprog, og jeg er ikke den eneste, der ser en tydelig forbindelse. I hvert fald er Sanofi-Aventis, producent af Ambien, pga. denne bivirkning blevet sagsøgt i USA.

Interessant er dette i forbindelse med torsdagens nyhedsnotits på nyheder.tv2 om en 51-årig mand fra Wisconsin (USA), Timothy Brueggeman, der var død af kulde mens han gik i søvne. I nyhedsnotitsen hedder det, at "mandens familie har fortalt politiet, at den afdøde var tilbøjelig til at gå i søvne." Hvad nyhederne her i Danmark har valgt, ikke at fortælle er at manden åbenbart også var tilbøjeligt til at tage Ambien. Og mandagens tragedie var ikke første gang, at Timothy Brueggeman gik i søvne efter at have taget stoffet, som artiklen på startribune.com oplyser. I sommers foretog han sig således en lille køretur i sin pickup mens han gik i søvne under indflydelse af Ambien, og kørte ind i et træ.

2 kommentarer:

Anonym sagde ...

Sådan en højhellig søndag tænkte jeg at jeg ville udvise lidt moderlig omsorg for dig Marian. Motion er sundt, så for at dine blodårer ikke skal blokeres helt kommer
her lidt hjælp på vej, fra mig til dig for at sætte gang i blodomløbet og hjertemuskulaturen. :-)

Marian sagde ...

Ih, tak Harning!!! Jeg var også lige ved at småkede mig lidt her. Nu har jeg indtil videre kun læst halvdelen af artiklen, men jeg kan da allerede nu med ret stor sikkerhed sige, at den vil indgå i opfølgningsindlægget til det, jeg lige nu sidder og finpudser på...