"What we call 'normal' is a product of repression, denial, splitting, projection, introjection and other forms of destructive action on experience. It is radically estranged from the structure of being. The more one sees this, the more senseless it is to continue with generalized descriptions of supposedly specifically schizoid, schizophrenic, hysterical 'mechanisms.' There are forms of alienation that are relatively strange to statistically 'normal' forms of alienation. The 'normally' alienated person, by reason of the fact that he acts more or less like everyone else, is taken to be sane. Other forms of alienation that are out of step with the prevailing state of alienation are those that are labeled by the 'formal' majority as bad or mad." 

R. D. Laing, The Politics of Experience

torsdag den 22. maj 2008

Ritalin - så meget nemmere end at være forælderI november sidste år kommenterede jeg på en MSN UK-artikel, der omhandler en ny studie, der viser at "ADHD"-diagnosticerede børn i det lange løb klarer sig bedre uden medicinsk behandling end med.

Nu er studien jo ikke helt så ny mere. Ikke desto mindre har man i Danmark åbenbart til stadighed ikke kendskab til studien, ikke engang i "ekspert"kredse, som bl.a. denne nyhedsnotits viser. "Svaret for mange børn med ADHD er medicin, fordi vi ved, der er god effekt", citeres Per Hove Thomsen, der på trods af sin stilling som professor ved Børne- og Ungdomspsykiatrisk Regionscenter i Risskov altså tilsyneladende aldeles ikke er up to date med den internationale forskning.

Ifølge nyhedsnotitsen skal der nu blæses til angreb mod "ADHD" - eller for at sige det, som det er: mod alle de børn, der ikke uden problemer kan finde sig tilrette i et samfund, der efterhånden er så egocentreret, at snart enhver form for menneskelighed bliver stemplet som "sygdom" eller "udviklingsforstyrrelse". "ADHD" er ikke en "udviklingsforstyrrelse", "ADHD" er "udviklingsforstyrrende": "ADHD" er en forstyrrelse i samfundets udvikling væk fra det menneskelige, og hen imod det robotiseret egocentriske.Takket være personer som Per Hove Thomsen kan både forældre, pædagoger og samfundet som sådan ånde lettet op: "Det [det planlagte "referanceprogram", der skal hjælpe med at stemple endnu flere børn i fremtiden med "ADHD"-kimæren, og få dem dopet fra deres individualitet og ind i dejlig tilpasset underdanighed] understøtter, at der er tale om en sygdom, som kan behandles, i stedet for, at man bare får at vide, at man ikke evner at opdrage sine børn", forlyder det fra moren til to "ADHD"-stemplede drenge, Marianne Dinsen, ifølge nyhedsnotitsen.

Tja, det er vist noget nemmere, at lukke munden på de små ubekvemme individualister med amfetaminer - i USA kendes Adderall f.eks. også som "college crack" - end at tage ansvar og være forælder, pædagog, et menneskeligt samfund. Og når man er så i den grad blottet for enhver ansvarsfølelse, som dette vores samfund efterhånden er det, så bekymrer man sig selvfølgeligt heller ikke det mindste om de lægeligt ordinerede amfetaminers potentiale til at forårsage alvorlige hjerteproblemer, en øget kræftrisiko, og en øget risiko for at blive psykotisk. Lige så lidt som man bekymrer sig om, at disse stoffer, ligesom de ulovlige amfetaminer, er vanedannende.

6 kommentarer:

Pia Qu sagde ...

Dette indlæg ønsker jeg vil komme på forsiden, ved siden af "de danske eksperters".
Jeg ved du har tonsvis af uddybende materiale som de helst ikke vil vide af, men som tusinder af børn, hvis forældrene ellers tør lytte, vil få usandsynlig megen glæde af!
Hvornår mon vi får sat en stopper for medicinalindustriens og psykiaternes skalten og valten med vore, og vore børns liv?
Når der en dag er en vågen politiker, - eller når alle os der ved noget om hvordan virkeligheden ser ud, slår os sammen og bliver hørt?

Marian sagde ...

Selv om der er flere og flere, der er ved at få øjnene op for vanviddet, selv om der også er flere og flere, der siger fra - og dem er du, Pia, jo én af de mest aktive og velartikulerede af! - så ser jeg desværre også, at vanviddets fortalere bliver mere og mere aggressiv i deres markedsføring af vanviddet (som "sund fornuft") - og det er sådan set detsamme, om vi taler doping af snart en hel generation med hjerneskadende psykofarmaka, tørklædeforbud, illegal krigsføring (findes der overhovedet "legal" krigsføring???), klimakatastrofen, Sandholmlejren, Gaderummet, Christiania, Ungdomshuset, osv. osv. - og jeg ser foreløbigt ingen ende på det. Tværtimod. Jeg ser, at det er ved at løbe mere og mere løbsk, og jeg kan ikke andet, end at tænke på bl.a. Romerrigets skæbne... Forskellen er, at vi i dag lever i en kultur, der har mulighed for (og faktisk er godt i gang med) at tage hele planeten med sig i faldet.

Anja ligenu sagde ...

Man må dø for at 'genopstå' (forstå det som du vil). Hvis klodens død er det der skal til for at genoprette balancen, så må det være sådan. Ingen aner hvornår det sker eller hvorfor, men ske vil det.

Ind til da vil jeg åbne mine øjne og leve lidt i nuet.

Anonym sagde ...

Hej Marian.
Vil du ikke skrive hvor den videnskabelige undersøgelse du henviser til er publiceret.
Den vil jeg gerne læse.vh ole

Marian sagde ...

Velkommen til, Ole.

Du kan læse nærmere om studien på NHS' og NIMH's (hér finder du et abstract) site.

Håber, det hjalp! :)

Charlotte Bjørn sagde ...

Tak for et godt indlæg :-)
Hvis i har lyst kan i støtte min sag på Ekstra Bladet 'STOP det store ADHD bedrag'. På forhånd tak:
http://ekstrabladet.dk/minsag/article1734681.ece

Og her er min Facebook-gruppe:

http://www.facebook.com/groups/100295516681876/