"What we call 'normal' is a product of repression, denial, splitting, projection, introjection and other forms of destructive action on experience. It is radically estranged from the structure of being. The more one sees this, the more senseless it is to continue with generalized descriptions of supposedly specifically schizoid, schizophrenic, hysterical 'mechanisms.' There are forms of alienation that are relatively strange to statistically 'normal' forms of alienation. The 'normally' alienated person, by reason of the fact that he acts more or less like everyone else, is taken to be sane. Other forms of alienation that are out of step with the prevailing state of alienation are those that are labeled by the 'formal' majority as bad or mad." 

R. D. Laing, The Politics of Experience

tirsdag den 9. december 2008

Ritalin for alle! Og nogle kritiske tanker om religionen "videnskab" fra en frafalden

Gianna postede i søndags et indlæg, der umiddelbart og atter en gang ledte mine tanker til Aldous Huxley.

Her oversættelsen af Associated Press-citatet på Gianna's blog:

"Flere forskere hævder i en provokerende kommentar, at sunde og raske mennesker skulle have ret til at sætte skub i deres hjerner med piller som dem, der ordineres til hyperaktive børn eller ældre med hukommelsesbesvær.

Studerende tager allerede illegalt receptpligtige stimulerende stoffer som Ritalin for at hjælpe dem med at læse, og efterspørgslen efter sådanne stoffer vil sandsynligvis tiltage på andre områder også, siger [forskerne].

'Vi skulle hilse nye metoder til at forbedre vores hjernefunktion velkommen,' og at gøre det ved hjælp af piller er ikke mere moralsk forkasteligt end at spise sundt eller få en god nats søvn, skrev disse eksperter i en klumme, der blev offentliggjort online af magazinet Nature i søndags."

"Hvor ironisk, at magazinet 'Nature' (...) støtter noget så unaturligt. Scenariet denne artikel tryller frem foran mig skræmmer mig meget," skriver Gianna, og: "Det er meget nemt at forudse, at menneskeheden vil kaste sig over denne lejlighed til at yderligere forgifte sig selv, denne gang i fremskridtets navn og sandsynligvis uden det stigma, andre stofafhængigheder medfører."

Jeg kunne sådan set ikke være mere enig, men spørger mig dog efterhånden også oftere og oftere, hvorvidt naturvidenskaben egentligt står i naturens tjeneste, respektive hvorvidt det måske forholder sig den anden vej rundt. Nature er det "prestigefyldte [natur]videnskabelige tidsskrift", der bl.a. offentliggjorde disse forskningsresultater.

Nu har jeg ikke set Nature's overskrift mht. den ovennævnte forskning, men generelt kan det siges, at de overskrifter jeg ser, om det nu er i de danske medier eller i "prestigefyldte" tidsskrifter på linie med Nature, vidner om en fundamental karaktérbrist hos de fleste forskere. "Videnskaben er aldrig færdig og afsluttet," siger Greg i "How It All Ends". "Som lærer i videnskab kan jeg fortælle dig, at videnskaben, denne mest præcise og udforskende af alle menneskelige bestræbelser, overraskende nok aldrig er sikker. (...) Hver enkel videnskabelig konklusion bærer i sig et slags skøn over hvor stor usikkerheden er. Bl.a. derfor vil der altid være mere eller mindre uenighed omkring alle videnskabelige emner."

I en relateret video specificerer Greg desuden, hvad videnskab egentligt er: "Når vi taler om livets mening, kan videnskaben være informativ, men den er bare ét af mange ligeværdige redskaber, som tro, kærlighed, erfaring. Men når vi taler om at forudsige og manipulere den fysiske verden, tænker jeg at videnskaben er det bedste vi har."

Lige så enig som jeg er med Gianna, så enig er jeg også med Greg. Imidlertid har jeg, bl.a. grundet de ovennævnte overskrifter og lignende, på fornemmelsen, at vi lever i en kultur, der fornægter både den (natur)videnskabelige usikkerhed, og at der skulle findes andet end den fysiske verden. Med det resultat, at (natur)videnskaben i vor tid har opnået status af at være det eneste gyldige trossystem. Kun dette kan bl.a. forklare det fænomen, at f.eks. sindet, sjælen, i vores kultur 100% ligestilles med hjernen og dens funktioner.

Uden at tage skyklapperne af og udvide horisonten med områder hinsides de (natur)videnskabelige, vil vi aldrig løse hverken "skizofreniens" eller nogle andre menneskelige, eksistentielle gåder. Men vi vil, ved at fornægte alt andet end (natur)videnskaben, kunne opretholde illusionen om at vi kan løse alle gåder...

For lige at vende tilbage til klummen i Nature: I Brave New World bliver verdensstatens beboere 60 år gamle. Hvis vi sætter dette alder ned til, tja, 30, måske 40 år, så tror jeg, vi har ca. den levealder, vi kan forvente, hvis vi hopper på limpinden og sætter skub i vores hjerner ved hjælp af i høj grad toksiske stoffer som Ritalin på mere eller mindre daglig basis.
_______________

Update: Associated Press-artiklen er taget af nettet, men kan findes her: http://www.usatoday.com/news/health/2008-12-08-brain-drugs_N.htm

5 kommentarer:

Anonym sagde ...

Jeg kommer til at tænke på at ifølge benzo.org.uk sagde en læge engang (om benzodiazepiner):

These drugs are so good that I would like to see them put in the water. That way everyone can enjoy the benefit of them.

Anonym sagde ...

Så en lignende artikel i en svensk avis for nogle måneder siden. Lidt morsomt bliver det når netop Sverige er begyndt at teste de indsatte i fængslerne - mon det er fordi kriminalforsorgen ønsker mere intelligente kriminelle?. :-)

Spøg til side, så er det for mig ubegribeligt hvorfor nogen skulle ønske at tage en medicin med bivirkninger som Ritalin uden at have anden grund end ønsket om at "forbedre" sin nuværende hjerne en lille smule.

Marian sagde ...

Lidt mere hæresi: Lige på nær i en meget, meget kort periode (nogle få uger) da jeg var i 20'erne, har jeg aldrig haft sådant et udpræget ønske om at få børn. Når jeg i dag ser, hvor menneskeheden er på vej hen, er jeg ikke bare ligeglad med det faktum, at jeg ikke har børn, jeg er jublende glad...

Marian sagde ...

(Ovenstående kommentar var til Johnnie)

Harning: Folk tager jo også ecstasy&co. Hvorfor så ikke Ritalin? Og det er jo netop motivationen: at "forbedre" hjernen, respektive hjernefunktionen. Pyt med bivirkningerne - og langtidseffekten...

I hvert fald i USA findes der en del forældre til college-unger, der slæber deres afkom til en shrink, bare for at få afkommet diagnosticeret med en "learning-disability" - hvilket giver fordele når der f.eks. skal skrives opgaver - og score en recept på Ritalin eller lignende. Om afkommet nu overhovedet har noget andet problem, end sine overivrige forældre, eller ej.

Marian sagde ...

Fra kommentarerne på Gianna's blog:

"Et bedre liv ved hjælp af kemi bliver i dag betragtet som en dyd, ikke som en synd. Som kultur bevæger vi os længere og længere væk fra spiritualitet og sundhed.

Antallet af skolebørn på medikamenter er skræmmende.
Vi lever i dag i en verden, hvor forældre, læger og skoleansatte pusher stoffer på børn. Det er modbydeligt."


"Ufattelig omskrivelse af afhængighed, simpelthen."