"What we call 'normal' is a product of repression, denial, splitting, projection, introjection and other forms of destructive action on experience. It is radically estranged from the structure of being. The more one sees this, the more senseless it is to continue with generalized descriptions of supposedly specifically schizoid, schizophrenic, hysterical 'mechanisms.' There are forms of alienation that are relatively strange to statistically 'normal' forms of alienation. The 'normally' alienated person, by reason of the fact that he acts more or less like everyone else, is taken to be sane. Other forms of alienation that are out of step with the prevailing state of alienation are those that are labeled by the 'formal' majority as bad or mad." 

R. D. Laing, The Politics of Experience

mandag den 15. december 2008

Hvad er depression?

Nu da det har vist sig, at der er flere og flere, der stiller sig - og Google - dette spørgsmål: David ovre på Quotidian Vicissitudes giver svaret i en kommentar på Gianna's blog:

"Jeg plejer at tænke, at depression er karakteristisk for dem, der er ved at vågne op til misklangen i verdenen omkring dem, snarere end karakteristisk for at man selv er problemet."

Apropos "depression" så har Philip Dawdy i dag for resten et interessant indlæg om en Boston Globe-artikel, der oplyser, at hele 50% af alle dem, der tager SSRIs (antidepressiva) har bivirkninger i forhold til deres sexliv. Som oftest i form af impotens. Altså halvdelen af alle konsumenter af antidepressiva. Ikke kun 4 til højest 28%, som farmaindustrien indtil videre har kunnet få sig selv til at medgive. Oveni de 50% kommer selvfølgeligt alle de tilfælde, hvor folk synes, det er lidt for pinligt et emne at bringe på banen overfor deres læge.
Men hvad! Siden "depression" jo er arveligt, er det vidst bare en fordel, hvis pillerne bl.a. også kan sørge for, at "de depressive" ikke sætter genetisk set mindreværdigt afkom i verdenen. Ja, "depression" er arvelig. Alle mennesker bliver jo født med evnen til at have følelser som sorg og tristhed. Så, de facto bliver vi alle født med et "depressions"gen, og skulle derfor måske nøje overveje, om vi virkeligt vil bidrage til, at en livsform med en så defekt arvemasse fortbestår på denne klode. Eller om vi måske gør bedre i, at ikke bare råbe efter Ritalin for alle, men også efter Zoloft for alle.

Ofte kan man i øvrigt nøjes med, at tage stoffet over en tidsbegrænset periode, indtil effekten er opnået. Antidepressiva-betinget impotens er nemlig tit og mange gange irreversibel. Dvs. selv om man stopper med "medikamentet", bliver effekten bestående.

5 kommentarer:

Harning sagde ...

Men Marian - en så eklatant fejl havde jeg dog aldrig troet du ville begå! Selvfølgelig er der ikke nogen som ønsker at der fødes færre depressive mennesker. Næh..tænk dig nu lidt om, for hvad er det lige impotens accelererer?
Netop! - salget af viagra og andre potensmidler (for ikke at tale om muligheden for fertilitetshormoner). Så jo flere depressive på medicin desto mere medicin. Hvorfor ingen vel ønsker at der fødes færre depressive, vel?. :-)
Hvordan kunne du overhoved komme på den tanke, og så endda her midt i finanskrisen. :-)

Marian sagde ...

Nøj mand! Hvordan kunne jeg overse det??? Du har jo selvfølgeligt fuldstændig ret! Bli'r jeg nu nødt til at undskylde? Ligesom Playboy?? :D

Harning sagde ...

:-)

tosommerfugle sagde ...

:-)

I øvrigt har jeg stærk (men ganske uvidenskabelig) mistanke om at impotens for mange fremmer følelser af nedtrykthed og depression.

Det er altså ikke nok med en periode; når depressionen forstærkes skal der jo flere piller til. Ad infinitum ;-)

Du må da virkelig have været uopmærksom denne gang :-P

Marian sagde ...

Hold da op, hvor i er efter mig! Men, jo, jeg må helt klart have været alle andre steder hen med min opmærksomhed end ved indlægget, da jeg skrev det, siden også det med impotensen, der forstærker nedtryktheden, kunne undgå mig :( - hvilket jeg - måske uvidenskabeligt, men alligevel - tror, du har ganske ret i.