"What we call 'normal' is a product of repression, denial, splitting, projection, introjection and other forms of destructive action on experience. It is radically estranged from the structure of being. The more one sees this, the more senseless it is to continue with generalized descriptions of supposedly specifically schizoid, schizophrenic, hysterical 'mechanisms.' There are forms of alienation that are relatively strange to statistically 'normal' forms of alienation. The 'normally' alienated person, by reason of the fact that he acts more or less like everyone else, is taken to be sane. Other forms of alienation that are out of step with the prevailing state of alienation are those that are labeled by the 'formal' majority as bad or mad." 

R. D. Laing, The Politics of Experience

fredag den 13. marts 2009

Mobningseksperten Helle Rabøl Hansens mobbende sprogbrug

Mail til "antimobnings-inspirator" Helle Rabøl Hansen:

Kære Helle Rabøl Hansen,

I forbindelse med det seneste skoleskyderi i Tyskland kom jeg bl.a. til at læse Gitte Svanholms artikel "Elever kan afværge skoleskyderier", politiken.dk, 26. januar 2009, http://politiken.dk/indland/article636458.ece , der citerer dig:

"Dem, der går amok, har en ekstremitet - en krøllet sjæl - ud over deres ensomhed. Men det er ikke kun deres genmateriale og deres opdragelse, der får dem til at gå amok med våben på skolerne. Det er i høj grad også skolekulturen, der spiller ind".

Jeg er helt enig med dig i, at samfundet, inklusive hjemmet og skolen, spiller en afgørende rolle med hensyn til den enkelte unges trivsel i det. Den afgørende rolle.

Hvad jeg ikke kan forstå er, hvor du tager din viden angående de pågældende unges genmateriale fra. Der er til dags dato ikke fundet et eneste gen, der kunne forklare disse unges adfærd. Således er nævnelsen af genmaterialet i din udtalelse ren spekulation, og må betegnes som meget uvidenskabeligt.

Derudover er både det, at insinuere et defekt genmateriale, men ikke mindst en sproglig formulering som "Dem, der går amok, har en ekstremitet - en krøllet sjæl - ..." (min fremhævelse) meget diskriminerende overfor de pågældende individer.

Nu er det i vores samfund desværre på dagsordenen, at mennesker, der ikke til punkt og prikke opfylder normerne for normal adfærd, diskrimineres på det groveste. Det er normalt, at gøre det, så at sige. Jeg må dog undre mig meget over, at endda en ekspert i mobning åbenbart ikke er i stand til at erkende dette og til at undgå selv at diskriminere, mobbe, på det groveste, og jeg kunne godt tænke mig, at høre, hvordan du forklarer dit ordvalg.

Med venlig hilsen,
Marian B. Goldstein

Ingen kommentarer: