"What we call 'normal' is a product of repression, denial, splitting, projection, introjection and other forms of destructive action on experience. It is radically estranged from the structure of being. The more one sees this, the more senseless it is to continue with generalized descriptions of supposedly specifically schizoid, schizophrenic, hysterical 'mechanisms.' There are forms of alienation that are relatively strange to statistically 'normal' forms of alienation. The 'normally' alienated person, by reason of the fact that he acts more or less like everyone else, is taken to be sane. Other forms of alienation that are out of step with the prevailing state of alienation are those that are labeled by the 'formal' majority as bad or mad." 

R. D. Laing, The Politics of Experience

torsdag den 12. marts 2009

Skoleskyderier - Der mangler en faktor i ligningen

"Hvorfor er det, at ingen tænker på, at se længere end til våbenlovene?" spørges der her af en britisk blogger i anledning af den seneste skoleskyderi i Tyskland.

Godt nok er vi her i Danmark ikke lige så hurtige til at gøre våbenlovene ansvarlige, som man er det i USA. Siden våbenlovene her i landet i forvejen - og i modsætning til i USA - er ret så strikse. Ikke desto mindre tøver vi heller ikke med at gøre individet ansvarligt: "Dem, der går amok, har en ekstremitet - en krøllet sjæl - ud over deres ensomhed. Men det er ikke kun deres genmateriale og deres opdragelse, der får dem til at gå amok med våben på skolerne. Det er i høj grad også skolekulturen, der spiller ind," sagde mobbeforsker Helle Rabøl Hansen til Politiken i januar måned.

Så, det er primært individets gener, der gør et menneske til skoleskyder. Hvor er de gener, Helle Rabøl Hansen??? Jeg vil så frygteligt gerne se dem en gang, og ingen har kunnet vise mig dem, so far.

Nå men, defekte gener alene gør det nu dog ikke: "Det er mobbeofre, der går amok," citeres Helle Rabøl Hansen også i artiklen. Det vil sige, defekte gener plus mobning lig med skoleskyder? Og måske kan vi tilføje en afbrudt psykiatrisk "behandling", for at gøre det hele endnu mere eksplosivt, som denne artikel prøver det - atter en gang. "De farlige sindssyge" - og deres defekte gener.

Der mangler en faktor i ligningen, før den virkeligt kan gå op. Mens der efterhånden er ved at komme lidt fokus på problemet i USA, har ingen her i Danmark indtil videre fundet det værd at spørge efter netop den rolle, psykiatrisk "behandling" kan spille med hensyn til mennesker, der pludseligt bliver udagerende. Hvorfor ikke? Hvad er man bange for??

Akatisi, rastløshed, er en kendt bivirkning af især SSRIs (antidepressiva), men overordnet af alle psykofarmaka. Og den er et af de mange abstinenssymptomer, man kan opleve ved udtrapning ud af psykofarmaka. Specielt sammen med den emotionelt og kognitivt sløvende effekt af psykofarmaka, der gør det svært for et menneske, at overskue sine handlingers konsekvenser, giver akatisi det perfekte grundlag for et skoleskyderi.

Tim Kretschmer har ifølge artiklen på politiken.dk haft fem samtaler med en psykiater. Mon ikke, der under en af disse "samtaler" blev udskrevet en recept? Det er jo, som vi alle ved, det, psykiatere er bedst til. At udskrive recepter på stoffer, der i USA er forsynede med en black box warning. Netop på grund af den bivirkning, der hedder at mennesker kan blive homi- respektive suicidal af at tage dem.

Men nej. Selvfølgeligt stiller vi i et samfund, der blandt andet kun fungerer fordi det har gjort det, at udpege enkelte, genetisk angiveligt defekte, individer som dens sorte får til sit credo, ikke spørgsmålstegn ved den institution, der udpeger de sorte får.

Så lad os endeligt fortsætte med at fortælle historier om defekte gener, som ingen indtil videre har set. Lad os endeligt fortsætte med at udpege enkelte individer som sorte får. Så samfundet ikke behøves at tage noget ansvar, og farmaindustrien ikke lider nogle tab.
_______________

Yeeehahhh! Ja, så har jeg, der altså jo har lært noget af Sigrun, og der jo virkeligt er nysgerrig efter en forklaring på, hvorfor de afgørende spørgmål aldrig stilles, just henvendt mig per mail til Jakob Hvide Beim, medforfatter af artiklen "Skolemorder afbrød psykiatrisk behandling" - "morder" sælger vist ganske ok, ikk'? Ligesom "afbrød psykiatrisk behandling" = "de farlige sindssyge" sælger, ja! Og jeg havde sådan set også påtænkt en mail til artiklens anden forfatter, Elisabeth Astrup. Det blev det ikke til, og hvis man vil vide hvorfor ikke, så skal man bare klikke hendes navn - og se Dr. Rutledge's e-mail-adresse poppe op! Wellsphere, ja! Må indrømme, at jeg havde et lille bitte, naivt, håb om, at Politiken var mere seriøs, end som sådan.
_______________

Update 18.03.09: Klikker man Elisabeth Astrup's navn i artiklen i dag, så vil hendes Politiken-mailadresse dukke op, ikke Dr.Rutledge's.

2 kommentarer:

Sigrun sagde ...

Man skulle tro at det var en fordel, en styrke, om det eksisterte flere diskurser, flere perspektiver på et saksforhold. Men i forhold til psykiatri ser det ikke ut som at så er tilfellet. F.eks. hva angår medienes dekning av feltet. Og politikerne.

Marian sagde ...

Jeg ser det sådan, at psykiatrien nærmest nyder særstatus som mere eller mindre uangribeligt. Fordi den er udnævnt af samfundet til at kontrollere de mennesker, samfundet har valgt at projicere sin værste eksistentielle angst ind i. Når psykiatrien må kritiseres grundlæggende, risikerer vi at angsten slippes løs, inden i os allesammen. I princippet er vi i dag, hvad denne eksistentielle angst angår, ikke nået længere, end til inkvisitionen. Tværtimod. Jo mere avanceret vores civilisation bliver, jo mere anvanceret bliver metoderne til at projicere og kontrollere.