"What we call 'normal' is a product of repression, denial, splitting, projection, introjection and other forms of destructive action on experience. It is radically estranged from the structure of being. The more one sees this, the more senseless it is to continue with generalized descriptions of supposedly specifically schizoid, schizophrenic, hysterical 'mechanisms.' There are forms of alienation that are relatively strange to statistically 'normal' forms of alienation. The 'normally' alienated person, by reason of the fact that he acts more or less like everyone else, is taken to be sane. Other forms of alienation that are out of step with the prevailing state of alienation are those that are labeled by the 'formal' majority as bad or mad." 

R. D. Laing, The Politics of Experience

lørdag den 18. oktober 2008

Screening af gravide for "depression" - kun amerikansk vanvid?

I april i år skrev jeg om det U.S.-amerikanske lovforslag "Mother's Act", og afsluttede bl.a. med "i dag USA, i morgen måske Danmark".

Nu ser det ud til, at man har tænkt sig, at lave mit "måske" om til et "bestemt". I hvert fald i Region Midtjylland. Her vil man nemlig ifølge artiklen "Jordemødre er bekymrede over screening af gravide" i Dagens Medicin sætte et pilotprojekt i gang, der altså skal screene gravide for "depression".

"Jeg ser en foruroligende tendens, hvor flere og flere gravide får lykkepiller. Jeg er bange for, at gravide vil komme til at få en overbehandling, hvis konsekvensen bliver, at der tilbydes medicinsk behandling uden samtaleterapi," citeres Bodil Møller, jordemoder og underviser på Professionshøjskolen, i artiklen.

Hvorfor tendensen, som jeg iøvrigt også ser, er så foruroligende, forklarer denne video af Amy Philo (teksten er gengivet i dansk oversættelse nedenunder videoen):"Ifølge FDAs (Food and Drug Administration, svarer til den danske Lægemiddelstyrelse) rapporter angående bivirkninger forårsaget af antidepressiva:

145 spontane aborter
150 for tidligt fødte børn
208 børn født med hjerteproblemer
218 børn født med misdannelser

alene i de forløbne 4 år.

FDA'en skønner, at kun 1 - 10% af disse bivirkninger overhovedet indberettes.

Lad være med at udsætte gravide og deres børn for flere dødelige medikamenter.
Stop Mother's Act.
Stop medicineringen.
www.uniteforlife.org"Grafik: Colin Downes-Grainger

3 kommentarer:

Harning sagde ...

Hvad der virkelig undrer mig i denne sammenhæng er hvorfor der ikke bare er en der stiller sig spørgsmålet:
Hvad skal det gøre godt for?

For hvad skal det egentlig gøre godt for? Lad os bare sige at der er nogen som lider af depression mens de er gravide - og hva`så? For det første betyder det ikke at de også vil lide af depression når de har født (depressioner har jo som bekendt en evne til at forsvinde af sig selv i løbet af nogle måneder. :-) )
Og for det andet, selv om de så skulle lide af depression når de har født, så betyder det ikke umiddelbart noget i forhold til barnets trivsel.

Jeg forstår det bare ikke...

Ang. medicin, så er jeg i dette tilfælde helt på din linje. At give lykkepiller til gravide er forkasteligt også hvis vi antager at dem som hævder det ingen umiddelbare konsekvenser har for barnet har ret.
For hvad vi ikke ved spor om - er langtidseffekterne, for de de nye lykkepiller har slet ikke været på markedet langt tid nok til at man kan påvise noget som helst!

Det eneste lille lyspunkt synes at være at jordemødrene heller ikke synes at det er en god ide - og ultimativt er det typiskt dem der råder kvinderne og ofte dem kvinderne vælger at lytte til.

Marian sagde ...

Jamen Harning, det er da helt klart, hvad det skal gøre godt for: $$$... Lægerne tjener jo ved at skrive recepterne. Ikke bare "officielt", via deres løn, men også "under bordet" via belønninger for en god salgsindsats.

Der findes efterhånden faktisk studier, der viser helt tydeligt, at SSRIs'ene må gøres ansvarlige. Peter Breggin kommenterer her på en af dem.

Minder mig gevaldigt om thalidomid. Men, WTF, medicin har bivirkninger, som lægerne, og især shrinks'ene iblandt dem, så gerne siger...

Janne Møller Olsen sagde ...

Ikke så mange ord fra mig, ingen argumenter, blot en følelse: Det her er det mest uhyggelige vanvid jeg længe har hørt om. Hvad er det dog for en verden vi lever i? Jeg bliver så ked af alt det liv der synes at blive holdt nede.

Tak fordi du skriver, Marian.